امروز از سری مقالات گاراژ قصد داریم شما را بیشتر با تعریف اورینگ و کاربرد آببندی به صورت استاتیک آشنا کنیم. باما همراه باشید.
تعریف اورینگ
اورینگ نوعی درزبند مکانیکی و به شکل چنبره میباشد. اورینگها اغلب از جنس الاستومر و دارای سطح مقطعی گرد میباشند. اورینگ بهطور رایج به گونهای طراحی میشود که در یک شیار نشسته در طول فرایند مونتاژ بین دو یا چند قسمت فشرده میشود و سبب ایجاد یک آببند مکانیکی در میان قسمتها میشود. اورینگ یک نوع واشر مکانیکی برای آببندی با سطح مقطع O شکل است.
اورینگها می توانند به صورت استاتیک یا داینامیک مورد استفاده قرار گیرد. کاربرد داینامیک آن عبارتند از شفت های دوار پمپ و پیستون های هیدرولیک سیلندر. طراحی موفق برای به کاربردن اُرینگ مستلزم نصب مکانیکی صحیح می باشد که بتواند تغییر شکل و دفرمگی اورینگ را پیش بینی کند. فشارمکانیکی وارده بر سطوح اُرینگ که با سیال در تماس است محاسبه می گردد.
تا زمانیکه فشار سیال از فشار محل اتصال O-ring بیشتر نشود عمل آببندی به خوبی صورت میپذیرد. فشار سیال به صورت یک نواخت بر روی سطح اورینگ که غیر قابل فشرده شدن است منتقل می شود و فشار سطح هم زمان با فشار فزاینده بالا می رود. بنابراین اُرینگ تا زمانی که از لحاظ مکانیکی درست نصب شده باشد به خوبی آببندی را انجام می دهد.
عمده ترین دلیل عدم آب بندی خوب اورینگها بیرون آمدگی قسمت های جفت شده می باشد. درزگیر برای ایجاد یک نقطه تماس بین اُرینگ و سطوح آببندی طراحی می شود. این مسئله فشار موضعی زیادی را باعث می شود. از اورینگ ممکن است برای آببندی دو قسمت ثابت (استاتیک) یا دو قسمت متحرک نسبت به هم (دینامیک) استفاده گردد. برای مثال از کاربردهای اورینگ به صورت دینامیک میتوان به آببندی شفت پمپها یا پیستونهای سیلندرهای هیدرولیکی اشاره کرد.
کاربرد آببندی مایع یا گاز به صورت استاتیک:
- اورینگ به گونه ای فشرده میشود که لقی به صفر میرسد
- ماده اورینگ به گونه ای ولکانیزه شده که برای سیال غیرقابل نفوذ است
- جنس اورینگ با سیال سازگار بوده و خورده نمیشود.
اورینگها یکی از متداولترین روشهای آببندی در طراحی ماشین آلات میباشند چرا که ساخت آنها آسان، قیمت آنها ارزان، نصب آنها ساده و قابلیت اطمینان آنها بالا میباشد. اورینگها قابلیت آببندی تا فشارهایی به میزان ۳۵۰ بار(۵۰۰۰ پوند بر اینچ مربع) را نیز دارند. ماکزیمم فشار قابل تحمل اورینگ به سختی آببند و لقی شیار بستگی دارد.
امیدورایم از مقاله تعریف اورینگ و کاربرد آببندی به صورت استاتیک بهره کافی را برده باشید. باما از قسمت دیدگاه ها در ارتباط باشید.